Slitna fönster?

Kanske dax att byta ut dem?

Tänk igenom vad som är viktigast för er

Beslutet att köpa nya fönster bör inte göras utan bra planering och undersökning. Det är trots allt en investering som de flesta människor bara vill göra en gång under sin livstid, så att göra det rätt första gången är väsentligt.

Vi har sammanställt de viktigaste sakerna att tänka på när du letar efter nya fönster för att hjälpa dig att göra det bästa beslutet för ditt hem.

3-glas

Har tre tätt sammanfogade glas med mellanliggande metallskenor. De två luft- eller argongasspalterna ger utmärkt isolering och är standard för energieffektiva fönster. Detta gör att du bland annat kan ha fönster från golv till tak utan för stora värmeförluster. Du får dessutom bra ljudisolering.

2-glas

Detta glas har två fasta och tätt sammanfogade skivor. Funktionen är densamma som i 3-glas, men eftersom det bara finns en luft- eller argongasspalt blir isoleringseffekten mindre. 2-glas kan vara ett bra alternativ om du vill göra ett äldre hus mer energisnålt.

Kopplat 2+1 glas

Har en inre och en yttre fönsterbåge. I den inre sitter en 2-glas isolerruta och i ytterbågen ett enkelglas. De två bågarna är kopplade. Detta innebär att de sitter ihop, men kan tas isär vid behov. Du kan alltså till exempel sätta in persienner mellan bågarna med denna typ av glas. Ur isolerings- och energisynpunkt är 2+1 glas bättre än 2-glas men sämre än 3-glas.

Energieffektivitet kan mätas på olika sätt

 

• U-värde - Ett mått på hur mycket värme som ett fönster släpper ifrån sig. Det anger alltså hur värmeisolerat fönstret är och indirekt hur mycket det påverkar din elräkning. Ju lägre U-värde, desto bättre är fönstret.

• Synlig överföring - Hur mycket naturligt solljus släpps in. I det här fallet är de höga siffrorna bättre.

• Luftläckage - Representerar hur mycket luft passerar genom de små lederna och sprickorna i fönstret. Här är de låga värdena bättre.

• Kondensresistens - Visar fönsters förmåga att motstå kondens (vattenuppbyggnad eller dimning). För detta är de höga värdena bättre.

 

 

Kom ihåg: Varje enskild fönsterstorlek kommer att ha sitt egna unika betyg, men en vi kan hjälpa er att hitta de bästa fönsterna för er.

Även om det inte finns någon formel är det lätt att se att vissa människor kommer att spara mer än andra när man installerar nya fönster. Om du väljer ett högkvalitativt fönster och har en kvalificerad, erfaren professionell installation fönstret, kan du se minst 25 procent och maximalt mer än 50 procent sparande på din energikostnad.

Tänk på hur fastigheten är byggd och hur fönsterna är placerade relaterat till solen.

 

Hur ljus och värme kommer in i ditt hem bestämmer hur mycket du kan spara på uppvärmningen. Tänk även på om du inte har träd för att blockera solen och många stora fönster på sol sidan kommer energieffektiva fönster att minska dina kylkostnader under sommaren betydligt.

Om du har fönster där solnedgången skiner in i ditt kök, kommer uppgraderingen av dina fönster att göra kvällsmaten bli mycket bekvämligare.

Nya fönster som blockerar UV-strålar kan också hålla din matta, golv tavlor från att blekna i rum som får mer ljus.

 

 

Jämför fönsterrammaterial

Alla fönsterramar fungerar och varierar olika i olika prisklasser, så det är viktigt att veta fördelarna och nackdelarna för var och en.

• Vinylram (PVC)

Fördelar: Energieffektiva, billigaste.
Nackdelar: Svagare material betyder en tjockare ram (mindre "fönster"), expanderar och kontrakterar, försämras över tiden.

• Aluminiumram (metall)

Fördelar: Tunn, solid och stark, billig.
Nackdelar: Mycket låg energieffektivitet, inte särskilt hållbar.

• Träram (naturligt)

Fördelar: Vacker, hög energieffektivitet.
Nackdelar: Högt underhåll för att bevara hållbarhet, dyraste.

Glöm inte säkerheten

Personsäkert glas

Glastyp som inte ger farliga skärvor om det krossas. Krav från Boverket om glaset sitter lägre än 600 mm från golvet. Ska alltid vara i fönsterdörrar och skjutdörrar. Genom att installera dubbelhängda fönster, där toppskärmen arbetar upp och ner samt botten, kan du släppa in luften från toppen utan att skapa en säkerhetsrisk.

Läs mer om våra fönsterenoveringstjänster 

Behöver ni hjälp med fönsterbyte så borde ni kontakta vår fönsterleverantör och fönsterpartner fontux

Går ni i tankarna att byta fönster? 

Kontakta oss så hjälper vi er!

 

Hör av dig till oss med namn, E-post och en kort beskrivining av vad du vill ha utfört direkt här i formuläret så återkommer vi inom kort med en seriös och självklart gratis offert.

Tänk också på att med ROT-avdraget behöver det inte alls bli dyrt att få ditt projekt "Så fint det kan bli" ?

 Ps, du vet väl att vi är medlemmar i Måleriföretagen i Sverige? Det är en extra trygghet för både dig och oss.

 

Läs mer om måleriföretagen och deras "nöjd-kund-garanti" här

Kontakta för kostnadsfri offert.
Skriv till oss så kontaktar vi er så fort vi kan.

Följ oss på

Södra Bulltoftavägen 17 ,

212 22 Malmö, Sverige

Sammarbetspartner